Dojana părintelui Pavel Radu Alexandru

 

Stimati Cârmuitori

Sunt preotul Pavel Radu-Alexandru, paroh al bisericii din satul

Stolniceni, comuna Răuseni, judeţul Botoşani.
Astăzi în multe din localităţile de pe cuprinsul ţării au răsunat glasurile copiilor ce anunţau începerea unui nou an şcolar.
La mine în sat, liniştea a fost deplină şi asta nu pentru că nu aveam copii, şcoala sau grădiniţa, ci pentru că în baza reformei din învătământ şcoala şi grădiniţa au fost închise iar copii vor trebui să se deplaseze zilnic cu microbuzul la şcoala din centrul comunal din Răuseni.
Motivul a fost că sunt prea puţini copii şi că nu este rentabil să se plăteasca doi dascali. Orice demers la Inspectoratul Şcolar Botoşani a fost inutil.
Vă mai aduceţi aminte de lozinca “Cadrele hotarasc totul!”. Să-i inţelegem pe mai marii noştrii care ne hotărăsc astfel destinele; noi , oamenii de rând, suntem mai mărginiţi în dorinţa noastră de a fi şi noi întrebaţi.
Oare cei care au şcoli înalte şi doctorate au auzit de noţinuni cum sunt: democraţie participativă, comitete de părinţi, lideri comunitari, sau societate civila?
Sau gândit ei cum se simte un copil de 4-5 ani iarna când afară e frig si încă intuneric şi trebuie să meargă la microbuz ( asta în cazul în care acesta nu este defect ) ?
În anul 2005 în satul Stolniceni a fost construită prin fonduri europene o şcoala noua, era şi cazul pentru că vechea şcoala urma să se darâme.
Copii de vârstă preşcolară erau nevoiţi în continuare să se deplaseze cu căruţa la Răuseni. Am cerut permisiunea Primariei şi Consiliului Local din Răuseni să reparăm vechea şcoala. Cu banii şi cu braţele comunităţii noastre precum şi cu ajutorul unei fundaţii umanitare din Germania am avut în scurt timp o grădiniţa moderna care a funcţionat până acum.
Începând cu acest an noile norme au stabilit că nu se mai cade să se investeasca pentru cei 12 copii şi că aceştia să se transfere la Rauseni.
Vedeţi avem o inadvertenţa în mesajul pe care îl transmit.
Pentru cei de la Inspectoratul Şcolar Botoşani, aceşti copii reprezintă o cifra statistică, pentru mine reprezintă 12 suflete .
Primiţi va rog aceste rânduri nu ca un protest ci ca o dojana duhovnicească adresata celor care ne randuiesc viaţa.
Dragi cârmuitori redati vă rog grădinita copiilor din Stolniceni.

Cu dragoste,
parintele Pavel Radu-Alexandru
e-mail: contact@parohiaglavanesti.iasi1.ro
telefon: 0766/326.035


http://iasi1.ro/